6 yllättävää faktaa uskottomuudesta

1227
6 yllattavaa faktaa uskottomuudesta
Kuva: Envato Elements

Nykyään pettäminen on helpompaa kuin koskaan aikaisemmin. Tarjolla on lukuisia salasuhteisiin erikoistuneita deittisivustoja, joilla voi hakea salaista seuraa. Nämä sivustot tarjoavat palveluitaan avoimesti ja jopa antavat vinkkejä, miten välttää kiinni jääminen. Lisäksi yhteyttä salarakkaisiin on nykyään helppo pitää huomaamattomasti mobiililaitteilla.

Pettäminen on nykypäivänä myös hyväksyttävämpää. Avioero ei ole enää sosiaalisesti tuomittavaa, ja uuden kumppanin löytäminen on yleensä vaivatonta. Uskottomuus ei koske vain miehiä. Viime vuosikymmenien aikana sukupuolien väliset erot uskottomuustilastoissa ovat kaventuneet.

Tässä on kuusi yllättävää uskottomuuteen liittyvää faktaa, joita et ehkä tiennyt.

1. Useimmat miehet eivät tarvitse erityistä syytä pettämiselle

Useiden tutkimusten mukaan miehen pettäminen ei ole välttämättä merkki onnettomasta parisuhteesta. Miehet usein päätyvät olemaan uskottomia sopivan tilaisuuden sattuessa kohdalle. Jos mies kohtaa naisen joka on viehättävä ja osoittaa kiinnostusta miestä kohtaan, mies saattaa päättyä pettämään vaikka parisuhteessa ei olisi minkäänlaisia ongelmia.

Naisen pettäessä puolestaan kyse on lähes aina ongelmista parisuhteessa. Naiset pettävät useimmiten, koska eivät saa huomiota omassa parisuhteessaan tai epäilevät miehen pettävän.

2. Naiset pettävät eniten ovulaation aikana

Se, koska nainen pettää, ei ole aina sattuman kauppaa. Nainen tuntee ovulaation aikaan itsensä usein normaalia seksikkäämmäksi. Hän saattaa myös pukeutua rohkeammin kuin kuukauden muina aikoina. Evoluution kannalta tämä on hyvin ymmärrettävää – suvun jatkamisen kannalta on otollista, että nainen on halukkaimmillaan ja hedelmällisimmillään samaan aikaan.

Mutta sammuuko tämä vietti, kun nainen on parisuhteessa? Vastaus on selvä: ei sammu. Fyysisillä perusvieteillä ei ole mitään käsitystä parisuhteista tai vihkisormuksista. Itseasiassa monissa tutkimuksissa on todettu, että ovulaation aikana naisen kiinnostus muihin miehiin kuin omaan puolisoon lisääntyy selvästi.

3. 15% pettää avioliiton ensimmäisen vuoden aikana

Erään tutkimuksen mukaan noin 15% vastanaineista pettää avioliiton ensimmäisen vuoden aikana. Tämän tutkimuksen mukaan naiset pettivät hieman miehiä useammin. Yli puolet pettäjistä sen sijaan on ollut parisuhteessa yli viisi vuotta.

4. Miehet huomaavat uskottomuuden naisia useammin

Tilastollisesti miehet huomaavat puolisonsa uskottomuuden naisia useammin. Tähän on hyvin yksinkertainen syy. Ennen dna-testejä mies ei voinut olla koskaan täysin varma, että parisuhteessa syntynyt lapsi oli hänen omansa. Tämän myötä evoluutio on suosinut epäluuloisia ja kontrolloivia miehiä. Epäluuloisella miehellä on ollut pienempi todennäköisyys kasvattaa toisen miehen lapsi ja siten myös hieman suurempi mahdollisuus jatkaa omaa sukuaan.

Ehkä juuri tästä syystä useimmissa tutkimuksissa suurin osa miehistä pitää uskollisuutta naisen tärkeimpänä ominaisuutena parisuhteessa.

5. Uskottomuudelle ei ole virallista määritelmää

Pettämiselle ei ole yhtä yleisesti hyväksyttyä määritelmää. Tutkijat, sosiologit tai edes monet pariskunnat eivät ole löytäneet uskottomuudelle tyhjentävää määritelmää. Tämä aiheuttaa usein ongelmia ja erimielisyyksiä parisuhteessa. Useimmissa tutkimuksissa miehet vetävät rajan toisen miehen suuteluun.

6. Netissä on tarjolla salasuhteisiin erikoistuneita deittisivustoja

Salasuhteiden etsiminen on siirtynyt yhä enemmän nettiin. Netissä seuraa voi hakea huomaamattomasti, ja kiinni jäämisen riski on melko vähäinen. Viestittely on nopeaa ja huomaamatonta.

Netissä on myös salasuhteisiin erikoistuneita deittisivustoja. Pettämissivustot ovat saavuttaneet suuren suosion, johon myös media on kiinnittänyt huomiota. Usein seuraa onkin helpompi löytää pettämissivustolta kuin kaikille suunnatulta deittisivustolta. Ashley Madison on ollut esillä muun muassa Ilta-Sanomissa, Helsingin Sanomissa, Iltalehdessä, Nelosella, Radio Rockissa, Radio Cityssä sekä monessa muussa mediassa. Voikas reaktio kertoo siitä, että kiinnostus salasuhteita kohtaa on merkittävää ja pettämissivustot ovat tulleet jäädäkseen suomalaiseen deittailumaailmaan.